Nyckelpunkter att kontrollera när man köper tjänster

Jag skriver mycket och ofta om hur man går tillväga när man köper diverse olika tjänster, men det finns en samling nyckelpunkter som nästan alltid är relevanta. Det är generella riktlinjer som man kan applicera på de flesta köp av tjänster man gör. Jag har skrivit om dem i mer detalj och i mer specifikt för vissa tjänster i inlägg på bloggen som du kan läsa här. Men på den här sidan vill jag dela med mig av de nyckelpunkter som finns för de flesta köp av tjänster så du kan applicera dem även på tjänster som jag inte har skrivit om (ännu).

Vad många konsumenter ofta går på är att de köper tjänster svart, detta är det dummaste man kan göra. Man tror att man tjänar på det eftersom företaget tar ett lägre pris för sin tjänst. I slutändan om man räknar på det har man inte tjänat något utan istället förlorat en hel del. Så länge arbetet flyter smidigt och inget händer, man blir inte blåst. Så märker man kanske inte vad man har förlorat utan man tycker att det var en ganska bra deal, “det hade ju kostat x mycket annars”.

Vad man går miste om är säkerhet och ofta försäkringar. Dessutom har man begått brott som är straffbart i Sverige. Så att man kom undan vara bara tur. Men även om man kommer undan vill man väl inte begå brott? Det tror jag inte många vill göra i alla fall. Men man kanske inte vet att det är brott man begår när man köper tjänster svart.

Så till de viktiga nyckelpunkterna jag vill dela med mig av:

  • Kontrollera att den som säljer tjänsten har f-skatt registrerad i Sverige
  • Se till att försäkringar finns för din tjänst och att de gäller för dig
  • Kontrollera vilka garantier du har, och kontrollera vem som är skyldig att hålla garantin
  • Se till att det finns ett kontrakt för det du köper
  • Läs kontraktet så du vet vad avtalet går ut på innan du köper en tjänst.