Betting på amerikansk fotboll

American football eller amerikansk fotboll är en liten men växande sport i Sverige. Sporten är dock på frammarsch i flera andra länder och växer stadigt i popularitet. Även om det inte finns så många svenska utövare (om man jämför med vanlig fotboll) är dock tittarintresset betydligt större, särskilt när det gäller Super Bowl – Läs mer info här. I USA är Amerikans fotboll en oerhört populär sport och det är näst intill omöjligt att få tag på en biljett till en fotbollsmatch. Amerikansk fotboll är med andra ord en av de absolut största sporterna i Amerika. Vad som gör amerikansk fotboll intressant att spela på är att det finns ganska goda chanser att kamma hem vinster. Däremot förbättrar du dina vinstchanser om du förstår spelet och kan ta del av analyser och statistik. Terms of Service - Regler

Förstå spelet

I korthet går amerikansk fotboll ut på att ett lag ska ta bollen (som är oval) ända fram till motståndarlagets målområde (kallad end zone) för att göra en touchdown eller ett field goal (sparka bollen mellan målstoplarna). Amerikansk fotboll har egna termer som det kan vara bra att ha koll på. Om en spelare tappar bollen eller om en motståndare får spelaren att tappa bollen exempelvis genom en hård tackling kallas detta “fumble”. En spelare bör hålla i bollen även om tio gigantiska fotbollsspelare hoppar på honom i en hög. Det här är en tuff sport. När en motståndare fångar en boll som passats framåt kallar man det för “interception” vilket kan jämföras med “turnover” i basket (försvaret tar bollen från en anfallare). Om försvaret lyckas tackla quaterbacken från det anfallande laget innan han lyckats skicka iväg en passning kallas det “sack”. Alla spelare i motståndar laget är ute efter att tackla, skada och mangla quaterbackspelaren så att han tas ut ur matchen. Quaterbackspelare för bägge lagen har en “bullseye” på sin rygg och det är upp till deras lag att skydda dom så gott det går. Det är därför som lagsammanhållning är en viktig detalj när det gäller amerikansk fotboll eftersom det avgör hur intresserade laget är i att skydda deras quaterback.

Vad påverkar utfallet?

Det finns en mängd faktorer som påverkar utfallet i denna sport så det är bra att veta att amerikansk fotboll bygger till största delen på strategi och taktik. Det är oerhört viktigt vilken spelstrategi som laget väljer att spela för att kunna överraska motståndarlaget och ta poäng. Hur många spelstrategier ett lag har och hur de används kan vara avgörande för vinst eller förlust. Det gäller alltså för ett lag att klura ut vilka svagheter och styrkor ett motståndarlag har för att kunna använda vinnande spelstrategier. Eftersom amerikansk fotboll handlar mest om taktik och strategi kan det vara fördelaktigt för dig som bettar att observera hur olika lag spelar. Om ett lag till exempel har snabba anfallsspelare, ett tufft och starkt försvar, en skicklig quaterback och bra spelstrategier kan det mycket väl vara ett vinnande lag.

Att spela på amerikansk fotboll

De allra flesta bettingsidor erbjuder många varierande oddsmarknader och spel på amerikansk fotboll. Givetvis är det största utbudet i samband med Super Bowl som är FNL finalen. Det här är en jättematch som visas världen över och som dessutom är en av världens största sportevenemang. Under Super Bowl kan du vanligtvis betta på en massa roliga och kanske lite underliga saker som till exempel vilken färg den energidryck som det vinnande laget kommer att hälla över tränaren (en FNL tradition). Dessa lustiga spel fungerar mer som underhållning så bäst är att fokusera på att jämföra odds för att maximera eventuella vinster. I amerikansk fotboll varierar oddsen en hel del så det gäller att vara observant. Spela ansvarsfullt och förhöj nöjet samt spänningen när du upplever en äkta amerikansk fotbollsmatch.