Administrativa flyttips för att flytta ihop 

Att flytta ihop är spännande, roligt och en fantastisk möjlighet att dela livet med den man älskar! Nu till det tråkiga, allt det administrativa man måste tänka på när man flyttar ihop. Det är inte det roligaste, men nödvändigt trots allt. Det handlar egentligen om fyra administrativa saker som är viktiga att hålla koll på när man flyttar ihop med sin partner. Samboavtal, adressbyte, hemförsäkring och abonnemang samt att boka flyttfirma. Dessa saker bör fixas med innan flytten så ni har allt ni behöver för att starta ert samboliv tillsammans. 

  1. Samboavtal

Det är bra att åtminstone överväga att skriva ett samboavtal om man ska flytta ihop med sin käresta. Oavsett om ni väljer att skriva ett samboavtal eller inte är ni fortfarande skyddade av sambolagen, vilket hjälper er med uppdelningen av era ägodelar vid en separation. Ett samboavtal är ett avtal ni kan skriva om ni har ägodelar ni inte vill dela på om ni flyttar isär i framtiden. Det kan vara bra om någon av er köper något dyrare som den vill kunna behålla i framtiden om ni går isär. Det är helt enkelt ett sätt ni kan förebygga framtida dispyter. 

  1. Adressbyte

Att göra ett adressbyte är aktuellt oavsett om du ska flytta ihop med din partner eller flyttar helt själv. Du behöver göra en flyttanmälan till Skatteverket vilket ändrar din folkbokföringsadress så du och din framtida sambo blir skrivna på samma adress. För att få din post till din nya adress behöver du dessutom göra en adressändring. Det kan även vara värt att betala en slant för eftersändning av post om du inte behåller din gamla bostad. 

  1. Hemförsäkring

Se till att du och din partner tecknar en hemförsäkring till er nya bostad, så ni är skyddade om olyckan skulle vara framme. Se till att ni både är inkluderade i hemförsäkringen för maximalt skydd. 

  1. Teckna abonnemang

Sist men inte minst är det ett gäng abonnemang ni behöver teckna eller flytta. Se över vilka abonnemang ni båda har i nuläget och överväg om ni ska behålla något. Annars kan ni teckna helt nya abonnemang för ert gemensamma hem.